Flytta med djur – planera flytten bättre

Hur ska man tänka om man ska flytta med djur? Att flytta handlar om att planera. Ju mer man förberett innan en flytt – desto enklare och mer effektiv blir också flytten under dagen den sker. Har man husdjur så krävs det ännu mer planering och det finns vissa saker som man måste tänka på. 

En flytt handlar inte bara om att du och din familj byter miljö. Det handlar även om att ditt husdjur gör det – och detta kan vara lite problematiskt. Givet vilket djur det handlar om så kan det innebära en stor stress. Exempelvis katter är extremt revirtänkande. Det innebär att man som ägare måste tänka på deras framtida väl också. Även hundar har revirtänkande i sig. 

Tips för att flytta med djur 

Till skillnad mot exempelvis barn så kan man heller inte förklara för ett djur vad som är på gång och detta innebär att själva flyttdagen kan komma som en stor, obehaglig och ytterst uppstressande företeelse för husdjuret. Vad kan man då göra för att förenkla? Vi ger några tips som ser ut som följer:  

  • Ta med djuret till den nya bostaden. Ett bra tips är att du ser till att ta med din hund eller din katt till området där den nya bostaden ligger. Ta en promenad runt i kvarteret och visa upp de grönområden som finns. Gör detta några gånger och låt djuret skapa en vana. Har du möjlighet att dessutom besöka bostaden så är det ännu bättre. 
  • Ta hjälp av en flyttfirma i Stockholm. Det är väldigt uppstressande för ett djur att vara med under själva flytten. Dels sett till att hela bohaget försvinner ner i kartonger och dels sett till att både husse och matte tenderar att bli väldigt irriterade och stressade. Genom att anlita en flyttfirma i Stockholm så kan du i lugn och ro se till att djuret flyttas separat och slipper vara med i det kaos som en flytt innebär. Det finns åtskilliga exempel på där exempelvis katter river sönder möbler och annat av ren stress. 
  • Vänj djuret vid det nya hemmet. Se till att skapa bra förutsättningar redan från start i det nya hemmet. En vår där hunden har alla sina saker är en bra start. Samma sak gäller för katten. Om du planerat att ha din katt utomhus så är rådet att du väntar några veckor med att öppna dörren. Det är viktigt att katten först vänjer sig vid bostaden innan den kan börja resan mot att upptäcka världen utomhus. Inte sällan så rymmer katter och hittas i det gamla området om man släpper ut dem direkt. 
  • Presentera djuret för grannar och omgivningen. Grannarna kommer att vara en del av både ditt och djurets liv. Se till att hunden får en chans att lära känna dem och – om de vill – nosa på dem. Det kommer att skapa en större trygghet och ge bättre chans till en snabb acklimatisering.
Publicerat den
Kategoriserat som Tips